Czego możemy się spodziewać po kuchni amerykańskiej?

amerykańska kuchnia

Zazwyczaj, amerykańska kuchnia kojarzy się nam z daniami typu fast food. Od razu przychodzą nam na myśl frytki, hamburgery i hot dogi. Faktycznie, potrawy tego rodzaju cieszą się tam bardzo dużą popularnością, jednakże obok nich znajdziemy także szereg innych propozycji na dania z pomysłem, które można spróbować wykonać we własnej kuchni.

Specjalny przepis na skrzydełka z kurczaka

Przeglądając popularne potrawy w Stanach Zjednoczonych, na pewno natkniemy się na tak zwane „buffalo wings”. Są to skrzydełka z kurczaka przygotowane w specjalny sposób. Wykonuje się do nich specjalną panierkę na bazie masła z dodatkiem dość ostrego w smaku sosu z papryczki chili, a następnie całość smaży się w głębokim tłuszczu. Tak wypieczone skrzydełka wymagają odpowiednich dodatków. Najczęściej jest to seler lub marchewka pokrojone w słupki, znane jako „carrot and celery sticks”. Całość można uzupełnić sosem serowym o nazwie „blue cheese”. Można się zastanawiać, skąd pochodzi przekorna nazwa tej potrawy, skoro nie nawiązuje do użytego do jej wykonania rodzaju mięsa. Jej nazwa wiąże się z miejscem, gdzie po raz pierwszy takie skrzydełka zostały przygotowane, a mianowicie w mieście Buffalo w stanie Nowy Jork.

Pizza prosto z Chicago

Być może niektórzy z nas pierwszy raz słyszą o pizzy pochodzącej z Chicago, która tak naprawdę nie wygląda jak pizza, a raczej jak ciasto. Nazywana jest „deep- dish pizza” i jest przygotowywana na bardzo grubym cieście, gdzie poszczególne składniki układa się bezpośrednio na nim warstwami. Ze względu na grubość ciasta, zazwyczaj jest pieczona w głębokiej foremce. Na warstwie ciasta znajdziemy kiełbasę, różnego rodzaju dodatki, a na samej górze sos pomidorowy. Pizza ta została wynaleziona w Chicago, a następnie spopularyzowana na całe Stany Zjednoczone.

Kanapka z peklowaną wołowiną

Trudno o bardziej charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej danie od podawanej na ciepło, sporej wielkości kanapki, w której znajdziemy dużą porcję peklowanej wołowiny. Kanapka ta nosi nazwę Reuben sandwich, a legenda głosi, że została podana graczom pokera w hotelu Blackstone znajdującym się w stanie Nebraska. Zachwyceni nią goście- w tym Reuben Kulakofsky- sprawili, że stała się ona daniem popularnym nie tylko w Nebrasce, ale i w całym kraju. Aby wykonać taką kanapkę trzeba wykorzystać chleb żytni. Do środka, obok peklowanej wołowiny, wkłada się także kapustę kiszoną, specjalny, szwajcarski ser oraz sos. Dressing nazywany jest rosyjskim i zawiera w sobie chrzan, przyprawy, keczup oraz majonez.

A może hot dogi? Tę potrawę zna chyba każdy!

Hot dog jest potrawą, która zyskała popularność nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale na całym świecie. Podgrzaną parówkę umieszcza się w miękkiej, podłużnej bułce. Wśród dodatków znajdziemy takie warzywa jak ogórek, kapustę czy pomidora, dodaje się także cebulę, majonez oraz keczup. Początkowo hot dogi były uznawane za danie na szybko, które było dedykowane dla klasy robotniczej.