Czy burger jest zdrowy?

burger

Czy burgery faktycznie są niezdrowe?

Informacje o tym, jak niezdrowe są burgery często atakują nas ze wszystkich stron. Wszędzie mówi się o tym, aby ograniczać śmieciowe jedzenie i unikać restauracji typu fast food, gdzie takie burgery są niejako podstawowym elementem menu. Tymczasem, przyjmowanie bezrefleksyjnie takich stwierdzeń prowadzi do tego, że nie zastanawiamy się, czy burger jest zdrowy i czy można przyrządzić go w taki sposób, aby nie był już śmieciowym jedzeniem. Tak naprawdę jest to jak najbardziej możliwe, trzeba jednak przyłożyć się do tego zadania i wybierać odpowiednie składniki.

Tak naprawdę, dobrze przygotowany burger zawiera w sobie niemalże wszystko, co jest nam potrzebne. Zarówno pieczywo, dawkę białka w postaci mięsa, a także witaminy zawarte w wykorzystanych do jego przygotowania warzywach sezonowych. Zwróćmy także uwagę na to, że duża liczba kalorii w przypadku burgera często spowodowana jest nieodpowiednią bułką, a także sosem, który w większości restauracji jest przygotowywany z majonezu. Natomiast kalorie płynące z dobrze przygotowanego mięsa nie powinny nam przeszkadzać, gdyż wyposażają nas w potrzebną nam do działania energię. Warto więc rozłożyć klasycznego burgera na czynniki pierwsze i zadbać o to, aby domowy burger został przygotowany ze zdrowych składników.

Jak przygotować zdrowego burgera?

Chcąc przygotować zdrowego burgera raczej trzeba porzucić nadzieję na to, że będzie to danie na szybko, gdyż najlepiej zrezygnować z gotowców i odgrzewanych półproduktów, które uprzednio długi czas leżakowały w zamrażarce. Wybierając bułkę najlepiej omijać szerokim łukiem typowe bułki do burgerów, które zazwyczaj zawierają dużo glutenu oraz cukru, a także są sztucznie wypychane wypełniaczami. Taka zapakowana bułka do burgerów może nie zepsuć się nawet przez tydzień, a fakt ten powinien dać nam do myślenia. Tymczasem lepiej wybrać bułki chrupkie z mieszanych ziaren, które są znacznie zdrowsze, a wcale nie są gorsze w smaku.

Dużą wagę powinniśmy przywiązać do mięsa. Tradycyjnie, powinna to być chuda wołowina, którą pozyskuje się z karku wołowego. W tym przypadku unikajmy kupowania gotowej, już zmielonej wołowiny do formowania kotletów- zazwyczaj taki produkt charakteryzuje się gorszą jakością niż kotlet wykonany ze sztuki mięsa, którą zmielimy samodzielnie. Warto pamiętać o tym, aby przyprawiać to mięso dopiero po uformowaniu- sól i pieprz mogą bowiem spowodować, że mięso szybko stwardnieje. Nie ma też sensu nadmiernie przyprawiać kotletów ziołami czy marynatami- w burgerze bardzo ważne jest to, aby oddać naturalny smak mięsa.

Do burgerów wykorzystujmy warzywa sezonowe, bo wtedy są najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze. Zadbajmy o ich różnorodność, gdyż im więcej ich będzie, tym burger będzie zdrowszy i bardziej wartościowy. Z powodzeniem można wykorzystać sałatę, pomidora, ogórka, paprykę, a także cebulę tworząc naprawdę pokaźnych rozmiarów kanapkę, która zastąpi nam pełnowartościowy obiad. W takiej postaci burgery mogą być potrawą dla całej rodziny i raczej ciężko mówić o nich jak o kuchni śmieciowej.