Czy założenie spółki w Hiszpanii jest rozwiązaniem bardziej opłacalnym?

Zapada decyzja- otwieramy firmę w Hiszpanii. Znamy tutejszy rynek, wiemy jaka jest nasza konkurencja i jakie są nasze szansę na powodzenie. Istnieje bardzo wiele możliwości prowadzenia w Hiszpanii biznesu gastronomicznego, od prowadzenia małego food trucka aż po dużą restaurację w centrum jednego z miasteczek. W Hiszpanii, aby móc zostać przedsiębiorcą konieczne jest założenie działalności, a więc płacenie składek na ubezpieczenie społeczne, a także odprowadzanie podatków. Fakt ten za pewne jednak nas nie zaskakuje, gdyż na podobnych zasadach wygląda to w Polsce. Być może jednak będziemy zaskoczeni tym, że w Hiszpanii własną działalność można prowadzić nie tylko jako osoba samozatrudniona w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej. Równie popularną forma prowadzenia biznesu jest tutaj możliwość założenia spółki.

Założenie spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej w praktyce

 

Niezależnie od tego, czy interesuje nas założenie jednoosobowej działalności gospodarczej czy spółki, wstępne działania formalne są takie same. Koniecznym krokiem jest wyrobienie sobie numeru identyfikacji podatkowej, który określany jest skrótem N.I.E. Jest to numer niezbędny do rejestracji jakiegokolwiek podmiotu, jednocześnie jest on wymagany podczas procesu zakładania konta bankowego. Wniosek o wydanie takiego numeru można złożyć na posterunku policji przebywając już na terenie Hiszpanii- nie jest to skomplikowana procedura. Jeśli jednak nadal przebywamy jeszcze w kraju- również mamy możliwość złożenia takiego wniosku, konieczne będzie jedynie udanie się do konsulatu.

Mając już taki numer możemy zastanowić się nad tym, jakiego rodzaju podmiot chcemy założyć, zarówno pod względem kosztów potrzebnych do jego rejestracji jak i jeśli chodzi o późniejsze kwestie podatkowe.

Samozatrudnienie– aby móc otworzyć firmę w taki sposób musimy się zgłosić do zakładu ubezpieczeń społecznych. Otwarcie firmy w formie działalności jednoosobowej nie wiąże się z żadnymi kosztami. To prosty sposób na to, aby stosunkowo szybko stać się przedsiębiorcą.

Założenie spółki w Hiszpanii– cały proces jest podobny, musimy wybrać wolna nazwę podmiotu, konieczne też będzie przygotowanie umowy spółki wraz z jej statusem bezpośrednio u notariusza. Założenie spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej, a także w każdej innej branży to konieczność założenia konta bankowego, a także wniesienie opłaty do wspólnego majątku spółki w kwocie około 3000 euro. Ten aspekt dość mocno różni rejestrację działalności jednoosobowej od rejestracji spółki. Jedną z najpopularniejszych spółek w Hiszpanii jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Istnieje ona tak naprawdę w dwóch wersjach, gdyż państwo przewidziało także specjalny jej wariant dla nowych przedsiębiorstw, po to, aby skrócić czas jej rejestracji do niezbędnego minimum. W jej przypadku wspólnicy odpowiadają za losy podmiotu tylko i wyłącznie do wysokości wniesionego do niej wkładu. Dość istotną informacją może być to, że taką spółkę można tak naprawdę założyć w pojedynkę, co stanowi dobrą alternatywę dla działalności jednoosobowej.

Planujesz założyć firmę w Hiszpanii? Skontaktuj się z https://accountingservicesinspain.com/.