Jak grillować stek, aby był perfekcyjny?

grilowany stek

Grillowanie jedzenia na świeżym powietrzu jest niemałą rozrywką, którą często się aranżuje w większym gronie osób- przyjaciół, znajomych lub też w gronie rodzinnym. To okazja do tego, aby skosztować całkowicie nowych potraw, ale też możliwość spotkania się i spędzenia czasu razem wtedy, kiedy pogoda dopisuje i kiedy jest ciepło. Jedną z popularniejszych potraw na grilla jest stek. Warto wiedzieć, że jest to potrawa, którą przygotowuje się ze specjalnego kawałka mięsa- zazwyczaj takiego, które zostaje ukrojone w poprzek włókien mięśniowych. Grillowany lub smażony, powinien być przygotowywany na niewielkiej ilości oleju, a to osoba go przyrządzająca może zadecydować o poziomie jego wysmażenia, tym bardziej, że zazwyczaj jest to dość gruby kawałek mięsa. Ze względu na fakt, że jest to bardzo specyficzne mięso, wymaga też pewnej wiedzy o tym, jak je przygotować. Wobec tego, jak grillować stek, aby smakował wszystkim zaproszonym gościom?

Na smak bardzo mocno wpływa pochodzenie mięsa

Jeśli więc zależy nam na tym, aby faktycznie był to stek na modłę amerykańską i jeśli zależy nam na jego niepowtarzalnym smaku- trzeba poszukać mięsa, które naprawdę będzie miało bardzo wysoką jakość. Przede wszystkim warto wiedzieć o tym, że powinna być to wołowina, ale nie ta najświeższa o różowym kolorze, a taka, która była sezonowana. Dzięki temu staje się ona znacznie bardziej krucha. Sezonowana wołowina, która dodatkowo była przechowywana w odpowiednich warunkach, charakteryzuje się lekko ciemnawym, fioletowym kolorem.

Grillujemy stek

Grubość mięsa powinna zaczynać się od minimum 2,5 cm, a najlepiej, aby mięso miało nawet do 5 cm grubości. Aby uzyskać tradycyjny i najbardziej klasyczny jego smak- nie ma konieczności przygotowywania do niego żadnej marynaty- wystarczy przed wrzuceniem go na ruszt delikatnie oprószyć go solą. Grill powinien mieć pokrywę i być rozgrzany tak, aby na ruszcie była bardzo wysoka temperatura i temperatura pośrednia. Na samym początku grillowania powinno się bowiem umieścić mięso tam, gdzie temperatura jest możliwie najwyższa, a następnie przekłada się go w mniej rozgrzane miejsce. W zależności od tego, w jakiej temperaturze stek będzie się grillował, można uzyskać różne zabarwienie mięsa i jego stopień wypieczenia. Pamiętajmy, że każdy z nas ma inne preferencje- niektórzy wolą lekko różowe mięso, inni gustują w bardziej wypieczonym. Do wyboru jest stek blue, czyli krwisty, medium rare czyli średnio krwisty, medium czyli średnio wypieczony, medium to well czyli średnio mocno wypieczony oraz well done, czyli całkowicie upieczony. Temperaturę mięsa można sprawdzać na oko, co jednak zazwyczaj udaje się bardziej doświadczonym kucharzom. Chcąc jednak mieć pewność, co tego, jaka temperatura znajduje się na ruszcie, najlepiej zaopatrzyć się w specjalny termometr do mięsa. Po przygotowaniu steków- pamiętajmy o tym, że powinniśmy dać im możliwość odpoczynku, po to, aby temperatura mogła dojść do wszystkich części mięsa i aby mogła się wyrównać. Dopiero wtedy można spróbować, czy wykonany przez nas stek faktycznie jest idealny.