Nie w każdym domu obecna jest osoba, która będzie w stanie nauczyć nas gotowania- bardzo często w naszych domach ciągle przygotowywanych jest kilka, identycznych potraw, których smak został dostosowany do gustu domowników. Zazwyczaj jest tak, że dopiero w momencie, kiedy sami zaczynamy gotować i eksperymentować w kuchni, przekonujemy się, jakie mamy preferencje smakowe i jakie potrawy lubimy. Oczywiście, całkiem normalne jest, aby przekazywać sobie sprawdzone przepisy na potrawy i ciasta. Jeśli więc chcemy nauczyć się gotować- po prostu musimy zacząć to robić samodzielnie, we własnej kuchni, decydując się na przygotowywanie ciągle nowych potraw, co do których mamy intuicję, że mogą nam zasmakować. Musimy też mieć w sobie dystans oraz świadomość tego, że nie zawsze wszystko nam się uda. Nawet jeśli wszystko zrobimy zgodnie z przepisem, uzyskany smak może nam nie odpowiadać lub też po prostu, przepis mógł być niesprawdzony, a w efekcie cała potrawa nieudana. Jednakże, w taki sposób właśnie się uczymy- także poprzez własne błędy.
Pamiętajmy o przyprawach i o niestandardowych połączeniach
Być może nasze babcie wykorzystywały głównie sól i pieprz, tymczasem obok gotowych mieszanek przypraw dedykowanych do konkretnych rodzajów mięs czy też ryb, dostępne są także zioła. Można się pokusić zarówno o zioła świeże, do których mamy dostęp w sezonie, jak i o zioła suszone. Tym samym można do woli eksperymentować z przygotowywaniem różnego rodzaju marynat, a zwykłym potrawom można dodawać niecodziennego charakteru. Nie bójmy się też ze sobą łączyć produktów, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują- na przykład takich jak miód i musztarda. Dzięki otwartemu podejściu do eksperymentowania można stworzyć naprawdę niesamowite potrawy i znaleźć przepisy, które przypadną nam do gustu.
Zadbaj o dobre zaplecze swojej kuchni
Ciężko się gotuje na kuchence o słabej mocy i ciężko piecze się ciasta w piekarniku, który wszystko pali. Nie obejdziemy się bez garnków i niektórych przyborów kuchennych. Chcąc więc wiedzieć, jak stać się dobrym kucharzem, warto od razu wyobrazić sobie, jakie przedmioty mogą się nam okazać potrzebne w momencie, kiedy już zaczniemy piec oraz gotować. Wiele akcesoriów nie tylko ułatwia życie, ale warunkuje przygotowanie dobrych dań. Z kolei źle działające urządzenia mogą w końcowym etapie pieczenia zepsuć całą potrawę.
Wybieraj świadomie składniki dobrej jakości
Ucząc się gotować zazwyczaj bardzo dużo uczymy się o różnego rodzaju produktach, które się w kuchni wykorzystuje. Często zyskujemy świadomość odnośnie tego, co jest zdrowe, a także wiemy, czego unikać. Coraz częściej czytamy etykiety ze składem i staramy się wybierać produkty, które są w mniejszym stopniu przetworzone. Dzięki takiemu podejściu możemy jeść zdrowiej i serwować swojej rodzinie posiłki, dzięki którym będą się lepiej czuli. A gdzie szukać przepisów? Tak naprawdę wszędzie! Dobrym źródłem inspiracji są programy kulinarne, gdzie faktycznie niektóre potrawy wydają się niecodzienne, ale są naprawdę nowatorskie i interesujące.