W naszych kuchniach możemy znaleźć takie urządzenia, które bez wątpienia ułatwiają życie. Dzięki nim oszczędzamy czas oraz cieszymy się różnorodnymi posiłkami. Do takich urządzeń zaliczyć możemy opiekacze do kanapek. Tanie, proste w obsłudze, ale zamieniające zwykłe kanapki w naprawdę smaczny posiłek. Czym kierować się podczas wyboru opiekacza idealnego? O tym w dzisiejszym artykule.
Opiekacz opiekaczowi nierówny
Urządzenia opiekające nie należą do najdroższych, a sposób ich działania nie różni się znacząco między sobą. Mimo to powinniśmy zwrócić uwagę na parę rzeczy, które sprawiają, że jeden opiekacz jest lepszy od drugiego. O co dokładnie chodzi? Przede wszystkim o moc, obudowę i powłokę. Oprócz tego jednak możemy zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje opiekacza takie jak przyrządzanie kanapek panini.
Moc ma znaczenie
Od tego, jak dużą moc ma nasz opiekacz zależy to ile czasu spędzimy rano czekając na nasze śniadanie. Jeśli mamy dużą rodzinę to czas ten jeszcze bardziej się wydłuży. Dlatego w takim wypadku najlepiej jest zainwestować w sprzęt o mocy 1000W. Jeśli natomiast kupujemy opiekacze tylko i wyłącznie dla siebie i wolimy przyoszczędzić to spokojnie możemy zdecydować się na moc 700, a nawet 600W.
Obudowa
Wybierając odpowiedni dla nas opiekacz, zwrócimy także uwagę na jego obudowę. Nic dziwnego, często wybieramy tego typu sprzęt nawet po samym wyglądzie zewnętrznym. Oprócz jednak kwestii estetycznych, opiekacze do panini, czy kanapek różnią się od siebie rodzajem tworzywa użytego do ich wykonania. Jeśli zdecydujemy się na model wykonany z plastiku, to bez wątpienia wpłynie to na żywotność naszej obudowy.
Jeśli natomiast postawimy na obudowę wykonaną z metalu, to najprawdopodobniej będziemy cieszyć się opiekaczem w nienaruszonym stanie przez długi czas. Pamiętajmy jednak, że wiele zależy również od naszego sposobu użytkowania. Zaciskanie na siłę opiekacza wykonanego z plastiku może prowadzić do pojawiania się pęknięć.
Powłoka
Aby korzystanie z opiekacza było przyjemnością, a nie ciągłą walką o odebranie swojego tosta w całości, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na powłokę. Ta powinna być nieprzywierająca. Z zaciskanych w opiekaczu kanapek często wylatuje ser albo jakikolwiek inny płynny składnik kanapek. Tym trudniej byłoby zebrać przywarte do powłoki resztki. Powłoka ceramiczna lub teflonowa zapobiegną takim sytuacjom. Jeśli chodzi natomiast o wybór między tymi dwoma typami powłok, to w zasadzie nie ma istotnej różnicy. Przy złym użytkowaniu urządzeń z powłoką teflonową, jego drobinki mogą przedostawać się do jedzenia. Ze względów bezpieczeństwa więc często decydujemy się na powłokę ceramiczną.
Opiekacz i grill w jednym
Myśleliście, że tzw. zaciskane tostery przydają się tylko do opiekania kanapek? Nic z tych rzeczy. Na rynku dostępne są także modele posiadające funkcje grillowania. Zależnie od tego, jak ustawimy pokrywę, możemy przygotować zwykłe tosty, albo grillować mięso, ryby, ser, warzywa, co tylko chcemy! Jest to wyjątkowo przydatna i urozmaicająca każdy posiłek opcja.