Jak mocno powinien być wysmażony tradycyjny stek?

stek stopnie wysmażenia

Grillowanie lub też smażenie steków nie należy do najłatwiejszych czynności. Szczególnie trudno jest wykonać dobry kawałek mięsa w momencie, kiedy podchodzimy do tego zadania po raz pierwszy w życiu. Przy kolejnych razach zazwyczaj już wiemy, jakie mięso wybierać i w jaki sposób będzie się ono zachowywało na ruszcie. Aby sobie pomóc, bezsprzecznie przydatnym gadżetem jest specjalny termometr do mięsa, który możemy wbić w stek podczas jego pieczenia, aby ocenić, jaki stek będziemy mogli uzyskać.

To, co powinniśmy wiedzieć już na starcie to fakt, że steki powinny być wykonane z wołowiny sezonowanej o ciemniejszym, fioletowym kolorze. Alternatywę stanowi wołowina świeża, która jednak nie będzie miała już tak charakterystycznego smaku i nie będzie tak krucha. Przygotowując mięso, pamiętajmy o tym, że są to solidne, naprawdę bardzo grube kawałki zawierające się w przedziale od ok. 3 cm do aż 5 cm grubości. Aby wykonać steki- nie musimy przygotowywać żadnej marynaty. Wystarczy mięso nasmarować oliwą, a następnie, bezpośrednio przed grillowaniem oprószyć je solą. W ten sposób będziemy w stanie uzyskać ten najbardziej klasyczny smak wołowiny, o który za pewne nam chodzi.

Stopnie wysmażenia steków- o co tak naprawdę w tym chodzi?

Na samym początku grillowania musimy jak najmocniej opiec zewnętrzną warstwę steków tak, aby skórka była chrupiąca. Należy to zrobić na tym ruszcie, gdzie temperatura jest możliwie najwyższa, a tym samym białko będzie miało szansę ściąć się najszybciej. Kładziemy tutaj mięso dosłownie na chwilę- do momentu, kiedy zauważymy, że jest odpowiednio opieczone. Po tym etapie przychodzi dopiero właściwe pieczenie steków na ruszcie o określonej temperaturze pośredniej.

Na stopnień wypieczenia steków ma wpływ nie tylko czas ich trzymania na grillu, ale i temperatura mięsa, w jakiej się grillują. Zawiera się ona w przedziale od 45 stopni dla steków krwistych do 65 stopni dla steków całkowicie wypieczonych z rodzaju well done. Pomiędzy stekiem o różowym, krwistym wnętrzu, mamy jeszcze trzy pośrednie opcje wypieczenia steków. Wersja średnio krwista, czyli medium rare to temperatura około 52-54 stopnie, medium czyli stek średnio wypieczony to 56-58 stopni, a średnio mocno wypieczony, czyli medium to well to od 60 do 62 stopni. Dlatego tak istotne jest, aby kontrolować, jaką temperaturę ma mięso, zwłaszcza jeśli zależy nam na tym, aby steki były wypieczone w jakiś konkretny sposób. Każdy bowiem ma inne preferencje- jedni wolą mięso bardziej krwiste, a inni całkowicie upieczone. Przyjmuje się, że najlepsze steki zawierają się w skali od tych krwistych do medium.

Podczas pieczenia najlepiej, aby pokrywa grilla była jak najczęściej całkowicie zamknięta. Dzięki temu wewnątrz temperatura może być w miarę stała. Na początku jednak za pewne ciężko nam będzie zostawić steki same sobie i cierpliwie czekać. Ważną rzeczą jest to, aby po wyjęciu ich z grilla dać im kilka minut na odpoczynek. Ostygną, a temperatura będzie mogła się wyrównać na całej powierzchni mięsa.