Jakie wina piją Amerykanie?

wino

Tak naprawdę, dobre wino w kuchni odgrywa bardzo dużą rolę niezależnie od kraju i narodowości. Zazwyczaj Stany Zjednoczone nie są bezpośrednio kojarzone z winnicami, ani też nie łączy się ich z tradycjami produkcji wina. Tymczasem zaskakujący może być fakt, jak wiele upraw winorośli możemy znaleźć w Ameryce- można je znaleźć tak naprawdę w każdym stanie, nawet tam, gdzie raczej byśmy się ich nie spodziewali, czyli na Alasce. Jak więc widać, w Ameryce produkuje się wino i nie jest to wcale produkcja na małą skalę, przy czym najwięcej wina wychodzi z Kalifornii, gdzie zazwyczaj powstaje aż 95% wina produkowanego w Stanach w ogóle. W dużej mierze jest to konsekwencją klimatu i odpowiednich warunków do uprawy winorośli, a także tradycji.

Jakie wina kupimy w Ameryce?

Niektóre nazwy win były i są zastrzeżone dla win francuskich, chociaż sprzedawanie danego produktu pod konkretną nazwą często jest kwestią umowną pomiędzy organizacjami, które się tym zajmują. Nie mniej jednak w dalekiej historii, kuchnia amerykańska raczej promowała wina słodkie, a zainteresowanie innymi rodzajami wina pojawiało się stopniowo i powoli. Obecnie, wina konsumuje się tutaj znacznie więcej niż kiedyś, a trunkiem tym są zainteresowane nie tylko osoby starsze, ale młodsi ludzie. Być może nie będziemy w stanie mówić o popularności amerykańskich win tak, jak o popularności whisky w tym kraju, ale spokojnie można stwierdzić, że są one coraz częściej konsumowane. W zależności od gatunku wina, można dodawać je do potraw, a w kuchni amerykańskiej znajdziemy wiele dań z ich wykorzystaniem. Mogą być też elementem podniosłych uroczystości, a także mogą po prostu urozmaicać spożywanie obiadu.

To co znajdziemy na półkach sklepowych w Stanach Zjednoczonych to przede wszystkim dwa, główne rodzaje win. Z jednej strony mamy wina stołowe, a z drugiej jakościowe. Do tej pierwszej kategorii zaliczamy tańsze wina, gdzie nie mamy wyszczególnionej konkretnej winiarni, a jedynie napis mówiący o tym, że wino zostało wyprodukowane z owoców znajdujących się na terenie Stanów Zjednoczonych, a więc jest winem zmieszanym. Takie wino często określa się winem amerykańskim, czyli ogólnie pochodzącym z Ameryki, z dowolnego jej obszaru.

Zazwyczaj- chociaż nie zawsze stanowi to regułę- im dokładniej opisane jest pochodzenie takiego wina, tym jego jakość jest wyższa. Na etykiecie może się więc znaleźć informacja o Stanie, z którego pochodzi, a nawet o konkretnej winnicy, gdzie zostało wyprodukowane. Wina pochodzące z bardzo precyzyjnie określonej lokalizacji z Stanach zazwyczaj posiadają podobną jakość do tych, które w Europie nazywa się winami regionalnymi.

Szczególnymi winami są natomiast te pochodzące z obszarów AVA lub też wina hrabskie, a więc produkowane w konkretnym hrabstwie. Przyjmuje się, że ich jakość jest najwyższa, a co za tym idzie- także i cena. Zazwyczaj tymi produktami zainteresowane są osoby, które szukają win z najwyższej półki i które będą w stanie docenić ich unikatowy smak.